Tuesday, January 24, 2012

Pentagon gaat zich focussen op Azië

WASHINGTON - De Verenigde Staten gaan de militaire strategie voor de komende 10 jaar drastisch aanpassen. De nadruk komt te liggen op het versterken van de militaire positie in Azië, waar de positie van China in de afgelopen jaren steeds sterker is geworden.

Dat heeft president Barack Obama donderdag gezegd op een persconferentie in het Pentagon. De president liet weten dat het aantal grondtroepen fors zal worden verminderd,. „Ons leger zal kleiner worden”, aldus Obama. „Maar de wereld moet weten dat de Verenigde Staten militair superieur blijven met strijdkrachten die behendig en flexibel zijn en die zijn voorbereid op alle onvoorziene omstandigheden en bedreigingen.”

Obama wil af van geldverslindende, langdurige oorlogen, zoals die de afgelopen jaren in Afghanistan en Irak zijn gevoerd. „Ons land verkeert in een periode van verandering”, zei de president. „We hebben de kans, en de verantwoordelijkheid om te kijken naar de militaire macht die we voor de toekomst nodig hebben.” Obama benadrukte dat het budget voor Defensie zal blijven groeien, maar wel in een lager tempo.

Het nieuwe plan voorziet in forse investeringen in wapens waarmee de Amerikanen goed zijn opgewassen tegen Chinese raketten voor de lange termijn en geavanceerde Chinese radarsystemen, aldus bronnen bij het Pentagon. Ook wordt gespeculeerd op het verminderen van het arsenaal aan kernwapens, zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid.

Obama zei dat het Pentagon de komende tijd met meer details over de nieuwe strategie komt. Volgens Amerikaanse militaire bronnen wordt waarschijnlijk gesneden in het aantal grondtroepen in Europa.

Bron: Telegraaf.nl

No comments: