Saturday, November 19, 2011

Saif Al-Islam Kaddafi opgepakt / Saif Al-Islam Gaddafi Arrested

Saif Al-Islam Kaddafi, een van de zonen van de gedode Libische dictator Muammar Kaddafi, is zaterdag opgepakt in het zuiden van Libië.

Dat maakte de minister van Justitie van de Libische Nationale Overgangsraad (NTC) zaterdag bekend.

Saif Al-Islam wordt gezocht door het Internationaal Strafhof in Den Haag. Hij wordt verdacht van onder meer misdaden tegen de menselijkheid. Ook Kaddafi zelf en het hoofd van Kaddafi's inlichtingendienst, Abdullah al-Senussi, werden op 27 juni aangeklaagd.

Volgens de minister verkeert Saif al-Islam in goede gezondheid. Hij zou zijn opgepakt met drie lijfwachten en zijn overgebracht naar de stad Zintan in het noorden van het land. Volgens commandant Bashir Thaelba van de Zintan Brigade werd hij aangehouden toen hij naar Niger probeerde te luchten.

Thaelba zei dat Saif al-Islam voorlopig in Zintan blijft vastzitten. Hij zal worden overgedragen zodra er een nieuwe regering in Tripoli is. Die wordt naar verwachting ergens in de komende dagen gepresenteerd.

Kaddafi senior kwam in oktober om bij een actie in de kuststad Sirte. Volgens sommige bronnen zou Saif al-Islam zich daar ook enige tijd hebben opgehouden na de val van de hoofdstad Tripoli eind augustus. Andere bronnen meldden dat hij zich ophield in Bani Walid.

Na het bekend worden van de arrestatie gingen inwoners van Tripoli de straat op om feest te vieren. Auto's claxonneren, mensen zwaaien met de Libische vlag en er wordt uit vreugde in de lucht geschoten.

Saif al-Islam toonde zich het liberale en democratische gezicht van het regime van zijn vader. Maar toen het volk in opstand kwam, dreigde hij met „rivieren van bloed”. Hij werd gezien als een mogelijke opvolger van zijn vader.

Drie broers van Saif al-Islam zijn de afgelopen maanden gedood (Saif al-Arab, Mutassim en Khamis). De rest van het gezin is naar Algerije en Niger gevlucht.

Bron: Telegraaf.nl

ENGLISH:

One of the oldest sons and heir of dead Libyan leader Muammar Gaddafi, Saif Al-Islam Gaddafi was arrested in the south of Libya.

That was announced by the secretary of justice of the NTC (National Transitional Council) Saturday.

Saif Al-Islam was wanted by the criminal court of The Hague (Netherlands). He is suspected for crimes against humanity.

According to the secretary Saif is in good health, he was arrested with 3 bodyguards with him, and he has been taken to Zintan in northern Libya.
According to commander Bashir Thaelba of the Zintan Brigade Saif Al-Islam was captured before he wanted to flea to Niger.

Thaelba said that as of now he Saif will remain in Zintan, and will be handed over when there is a new government.

The rest of the Gaddafi family is residing in Algeria according to sources.

No comments: