Saturday, June 22, 2013

'VS vragen Hongkong om aanhouding Snowden'

WASHINGTON - Amerikaanse aanklagers willen klokkenluider Edward Snowden aanklagen voor onder meer spionage en diefstal. Dat blijkt uit een rechtbankdocument dat vrijdag openbaar werd gemaakt. Volgens The Washington Post zouden de Verenigde Staten aan Hongkong hebben gevraagd de klokkenluider aan te houden.

Federale aanklagers dienden volgens het rechtbankdocument op 14 juni een niet openbare lijst met beschuldigingen in tegen Snowden. Hij zou volgens de aanklagers zonder toestemming gevoelige informatie hebben doorgegeven en overheidseigendommen hebben gestolen.

Volgens de Washington Post kon pas om de aanhouding van de klokkenluider worden gevraagd, toen de klacht was ingediend. De overheid gebruikt daarvoor een voorlopig arrestatiebevel: dat wordt doorgaans gebruikt als wordt gevreesd dat een verdachte de benen kan nemen. Het Amerikaanse ministerie van Justitie weigerde commentaar te geven op het verhaal.

De VS kan volgens de krant pas op een later punt vragen om de uitlevering van Snowden, maar het zou allerminst zeker zijn dat Hongkong de klokkenluider gaat uitleveren. Hoewel er een uitleveringsverdrag is, wordt daarin een uitzondering gemaakt voor zogenoemde misdaden „met een politiek karakter”.

Volgens The Washington Post is spionage traditioneel behandeld als zo'n misdaad. De klokkenluider kan bovendien asiel aanvragen in Hongkong, IJsland of een ander land. Snowden lekte onlangs informatie over de praktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA, die onder meer met het PRISM-programma op grote schaal telefoon- en internetgegevens verzamelde.

Bron; Telegraaf.nl

No comments: