Sunday, June 23, 2013

De VS wil Snowden

HONGKONG - De Verenigde Staten overleggen met de autoriteiten van Hongkong over de uitlevering van klokkenluider Edward Snowden. Dat heeft een hoge veiligheidsadviseur van het Witte Huis zaterdag gezegd tegenover de zender CBS News.

 Een regeringsfunctionaris in Washington zei dat de VS er bij de autoriteiten in Hongkong op aandringen de kwestie snel af te handelen. „Als Hongkong niet snel handelt, zal dat onze bilaterale betrekkingen compliceren”, aldus de zegsman, die anoniem wil blijven.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een aanklacht tegen Snowden ingediend op beschuldiging van spionage en diefstal van staatseigendommen.

Snowden maakte onlangs bekend dat de Amerikaanse inlichtingendienst telefoon- en internetgegevens verzamelde van burgers met behulp van het zogenoemde PRISM-programma.

Hij bevindt zich in Hongkong in een zogeheten safe house. Volgens de krant Apple Daily staat hij onder bescherming van de politie.

In de Amerikaanse pers werd gespeculeerd dat de VS Snowden zouden kunnen ontvoeren. Hoewel er een uitleveringsverdrag is tussen de VS en Hongkong, wordt daarin een uitzondering gemaakt voor zogenoemde misdaden „met een politiek karakter”. Volgens de krant The Washington Post is spionage traditioneel behandeld als zo'n misdaad.

Bron; Telegraaf.nl

No comments: