Sunday, June 23, 2013

Hongkong bevestigt vertrek Snowden

HONGKONG - De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft Hongkong zondagmorgen verlaten en is in een Aeroflot-vliegtuig op weg naar Rusland. Dat meldt de South China Morning Post. Een woordvoerder van het bestuur van Hongkong bevestigt zijn vertrek en zegt dat hij vrijwillig is vertrokken.

"Hij is op eigen initiatief en op legale wijze naar een ander land vertrokken", staat in een verklaring. Het uitleveringsverzoek van de Verenigde Staten voldeed niet volledig aan de wettelijke voorschriften, aldus Hongkong.


IJsland of Ecuador
Snowden zou om 10.55 uur 's ochtends op de 'gewone' commerciële vlucht SU213 zijn gestapt en komt dan om kwart over 5 's middags aan in Moskou. Dat is echter niet zijn eindbestemming: mogelijk vliegt hij door naar IJsland of Ecuador, aldus de krant. 

Een woordvoerder van de Russische president Poetin laat weten niet op de hoogte te zijn van de huidige locatie of de reisplannen van de 29-jarige oud-medewerker van de Amerikaanse National Security Agency.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een aanklacht tegen Snowden ingediend op beschuldiging van spionage en diefstal van staatseigendommen. Snowden maakte onlangs bekend dat de Amerikaanse inlichtingendienst telefoon- en internetgegevens verzamelde van burgers met behulp van het zogenoemde PRISM-programma.

Bron; Telegraaf.nl

No comments: