Wednesday, June 26, 2013

Italië dreigt miljarden te verliezen op derivaten, Mario Draghi voor eigen gewin..

AMSTERDAM - Italië riskeert een verlies van miljarden euro's op derivatencontracten die zijn geherstructureerd tijdens de piekdagen van de eurocrisis, blijkt uit een vertrouwelijk rapport van de Italiaanse overheid. Acht derivatencontracten met buitenlandsen banken met een mogelijke waarde van €31,7 miljard, zouden op de tocht staan.

Deskundigen die op verzoek van FT naar de documenten keken, schatten in dat het verlies voor Italië op de contracten kan oplopen tot €8 miljard. In dat rapport wordt geopenbaard welke financiële tactieken er zijn toegepast om Italië de eurozone te laten betreden in 1999, zo schrijft de Britse zakenkrant Financial Times.

In het rapport worden Italiaanse transacties rond obligaties en blootstelling daaraan weergegeven, over de eerste helft van 2012. Dankzij de slimme financiële tactieken van wisten de Italianen het begrotingstekort terug te dringen van 7,7% in 1995 naar 2,7% in 1998. Laatstgenoemde jaar was cruciaal om deel te kunnen nemen aan de eurozone.

Windowdressing
Sailliant detail is dat de huidige ECB-baas Mario Draghi in die tijd de baas was bij Financiën in Italië, voordat Draghi in 2002 naar de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs verhuisde.

Een Italiaanse professor baarde opzien in 2001 toen hij een aantal EU-landen ervan beschuldigde de financiën te windowdressen. ,,Derivaten zijn een zeer bruikbaar instrument, maar ze moeten niet gebruikt worden als windowdressing", zei de Italiaanse professor destijds.

Bron; Telegraaf.nl

No comments: