Thursday, May 10, 2012

RET luistert passagiers af

ROTTERDAM - De Rotterdamse fractie van GroenLinks vraagt een spoeddebat aan over de afluisterpraktijken van vervoersbedrijf RET. Gesprekken van passagiers blijken elektronisch te worden opgenomen.

Een journalist van weekblad Elsevier beschrijft hoe een RET-trambestuurder op basis van een elektronisch afgeluisterd gesprek een vermeend racistisch incident meldde aan de meldkamer. Het RET bevestigt dat gesprekken van passagiers worden opgenomen met microfoons.

“Wij gebruiken geluid voor de beveiliging van onze trams", aldus een woordvoerder. "Op onze stations hangen camera’s met microfoons waarmee live meegekeken en -geluisterd kan worden door een meldkamer. Die meldkamer kan contact opnemen met de chauffeur. In onze bussen en trams hangen ook camera’s met geluidsregistratie maar daar is live meeluisteren onmogelijk, en dat gebeurt ook niet. Wel worden opgevangen geluiden van de camera’s in trams en bussen opgeslagen voor opsporingsdoeleinden.”

De Rotterdamse GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte is woest. Hij wil zo snel mogelijk opheldering over de zaak. Volgens hem lijken de prakrijken van het RET nog het meest op die van de Russische geheime dienst KGB.

Bron; Telegraaf.nl

No comments: