Thursday, March 5, 2015

Clinton in verdrukking om e-mail account

WASHINGTON - 
De problemen rond het persoonlijk e-mailaccount van Hillary Clinton toen ze minister van Buitenlandse Zaken was, nemen toe. De commissie van het Huis van Afgevaardigden die de aanval op het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi onderzoekt, gaat een dagvaarding sturen waarin ze documenten opeist, meldt de Washington Post woensdag.
Het gebruik van een privémailaccount voor zakelijke doeleinden door Amerikaanse ministers is uiterst omstreden. Juristen en specialisten op overheidsverslaglegging hebben forse kritiek op Clinton en bekijken of haar handelen in strijd is met de federale wet op verslaglegging.
Begin deze week werd duidelijk dat Clinton en sommige van haar naaste medewerkers privémailaccounts gebruikten voor overheidszaken. Ze handelden daarmee ook in strijd met „zeer specifieke aanwijzingen” van het Witte Huis. Leden van de regering-Obama gebruiken overheidsaccounts voor e-mailverkeer.
Islamitische radicalen vielen in september 2012 het Amerikaanse consulaat in Benghazi aan. Vier mensen vonden de dood, onder wie de Amerikaanse ambassadeur Christopher Stevens.
Het Witte Huis hield woensdag de boot af en distantieerde zich van de hele zaak. Een woordvoerder kon niet zeggen of ze in strijd met de wet heeft gehandeld. Alle vragen van journalisten leidde hij vervolgens door naar Hillary Clinton en haar team.
De oud-minister van Buitenlandse Zaken wordt gezien als belangrijkste Democratische kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2016. Ze heeft overigens nog niet officieel bekendgemaakt dat ze een gooi wil doen naar het presidentschap.

Bron:  Telegraaf.nl

No comments: