Friday, February 4, 2022

Poetin: 'Het Westen lokt opzettelijk een oorlog met Rusland uit'


De Russische president Vladimir Poetin heeft stevig uitgehaald naar westerse landen. Die zijn er volgens hem op uit om 'een oorlog uit te lokken'. ook zouden zij de veiligheidszorgen van Rusland over Oekraïne negeren.

Het is de eerste reactie in bijna zes weken tijd die Poetin geeft over de kwestie rond Oekraïne, waar een gewapend conflict dreigt.

De Russische president eist garanties dat Oekraïne nooit lid zal worden van de NAVO, het militaire bondgenootschap waarvan ook Nederland onderdeel is. Hij zegt te vrezen dat de NAVO in Europa verder naar het oosten uitbreidt, en zo direct tegen de grens van Rusland aan komt.

Oorlog met NAVO?

Poetin schetste ook een situatie waarin niet Rusland - zoals internationaal wordt gevreesd - maar Oekraïne een aanval zou inzetten. "Stel je voor dat Oekraïne een NAVO-lid is en een militaire operatie begint. Moeten we dan oorlog voeren met de NAVO? Heeft iemand daar ooit over nagedacht? Blijkbaar niet", zei Poetin op een persconferentie bij het Kremlin in Moskou, waar de Hongaarse premier Viktor Orbán te gast was.

Het Westen ziet Rusland als grote agressor en weigert zulke garanties te geven. Oekraïne is volgens hen een soeverein land dat zelf bepaalt van welke bondgenootschappen het lid wil worden. Door te dreigen met economische sancties proberen de westerse landen Rusland af te schrikken.

'Indammen van Rusland'

Maar volgens Poetin zijn de Verenigde Staten niet bezig met de veiligheid van Oekraïne, maar met het indammen van Rusland. "In die zin is Oekraïne zelf slechts een instrument om dit doel te bereiken", aldus de Russische leider.

Ondertussen staan nog altijd naar schatting ruim honderdduizend Russische militairen langs de grens met Oekraïne. Ook bouwt Rusland een troepenmacht op in buurland Belarus. De vrees is dat Rusland overgaat tot het inlijven van delen van Oekraïne, zoals eerder gebeurde in 2014 met het schiereiland de Krim.

Oekraïne drukbezocht

Premier Rutte en buitenlandminister Hoekstra brengen vandaag een bezoek aan Oekraïne. De Britse premier Boris Johnson, die zwaar onder vuur ligt in eigen land, was gisteren te gast bij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. "Het is van vitaal belang dat Rusland een stap terug doet en een pad van diplomatie kiest", zei Johnson. "En ik geloof dat dat nog steeds kan."

Door: Chris Koenis

Bron; RTLnieuws.nl

No comments: