Sunday, June 16, 2013
'Nog 22 jaar, dan past de menselijke geest in een computer'
De Russische multimiljonair Dmitri Itskov denkt dat de menselijke geest over een paar decennia in staat is het lichaam te overleven. Op een symposium in New York presenteerde hij zaterdag een plan waaruit blijkt dat het menselijk brein in 2035 overgeheveld zou moeten kunnen worden naar een computer.
Aan het symposium werd deelgenomen door een aantal wetenschappers en een paar robots. Vooral de presentatie van de Japanse onderzoeker Hiroshi Ishiguro, die een levensechte kopie van zichzelf op het podium het woord liet doen, dwong bewondering af. Hij vroeg zich af of onsterfelijkheid wenselijk is en, als het antwoord bevestigend luidt, wat de beste manier is om dat doel te bereiken. Prangende kwestie: als je je robot-kopie afvaardigt naar je werk, krijg je dan wel gewoon betaald?
Gemeenschappelijk doel
Organisator Itskov (32), die zijn kapitaal vergaarde in de Russische internetbranche, vindt verrichtingen van wetenschappers als Ishiguro nog niet ver genoeg gaan. Hij wil een beweging tot stand brengen die eendrachtig werkt aan een gemeenschappelijk doel, gesteund door overheden en de Verenigde Naties. 'We bevinden ons in een tijd waarin technologie de menselijke evolutie kan beïnvloeden', zei hij tijdens een vraaggesprek. 'Ik wil dat we de toekomst vormgeven, ter discussie stellen en scenario's vermijden die de mensheid zouden kunnen schaden.' Hij heeft een strak tijdschema opgesteld waaruit blijkt dat mensen al in 2020 in staat zouden moeten kunnen zijn robots van afstand, met behulp van gedachten, te commanderen.
Een onlangs gepresenteerd experiment van de universiteit van Minnesota waarbij wetenschappers op afstand een drone bestuurden, onderstreept de mogelijkheid. In 2025 zou het menselijk brein moeten kunnen worden getransplanteerd naar een kunstmatige omgeving, een robotprothese die een wegkwijnend lichaam kan vervangen.
Holografisch lichaam
In 2035 zou de stand van de techniek ertoe moeten kunnen leiden dat de geest ook daadwerkelijk in een computer kan worden gestopt, zodat robots het fysieke brein niet langer met zich hoeven mee te zeulen. En in 2045 zou volgens Itskov zoiets moeten kunnen bestaan als een 'technologisch nirwana' waarin kunstmatige breinen onstoffelijke, holografische lichamen besturen.
Tegengas kwam tijdens de conferentie, Global Future 2045, onder meer van aartsbisschop Lazar Puhalo van de Orthodoxe Kerk in Amerika, die een wetenschappelijke achtergrond heeft in neurobiologie en natuurkunde. 'Veel van wat we hier bespreken, is onmogelijk', zei hij. En mocht die bewering ooit worden gelogenstraft, dan hoeft dat niet per se goed te zijn: 'Ik ben niet weg van het idee van onsterfelijkheid, omdat ik denk dat het dodelijk vervelend is', lachte hij.
Prijs betalen
Itskov erkent dat zijn ideeën een deel van het menselijke wezen in de weg staan, maar volgens hem is het dat waard. 'Bij alles wat we ondernemen, raken we altijd iets kwijt', zei hij. 'We moeten altijd een prijs betalen.'
Bron; AD.nl
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment